Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/ram24pl1/public_html/gronpiek.pl/library/ActionController.php on line 448

Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/ram24pl1/public_html/gronpiek.pl/library/Setup.php on line 37
Gronpiek - bio pieczywo, piekarnia, cukiernia, torty, catering
Przepis na żurek i na barszcz biały

Przepis na żurek i na barszcz biały
Przepis na żurek

Składniki:
Żurek naturalny, woda, włoszczyzna, cebula, ząbek czosnku, korzeń chrzanu, wędzony boczek, kawałek wędzonej kiełbasy, biała kiełbasa, śmietana 30% , 1 łyżka oliwy Przyprawy: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek.

Przygotowanie
Gotujemy bulion z włoszczyzną, boczku, wędzonej kiełbasy i przypraw. Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na patelni, wrzucamy do bulionu. Kiedy warzywa są już miękkie ,przelewamy bulion przez sitko do innego garnka, wyjmujemy boczek i kiełbasę kroimy w kostkę odkładamy na bok a warzywa odrzucamy. Surową białą kiełbasę parzymy w bulionie ok 30min, następnie wyjmujemy. Do bulionu wkładamy pokrojony boczek i wędzoną kiełbasę. Następnie dodajemy żur naturalny, zabielamy śmietaną dodajemy starty korzeń chrzanu i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego bulionu wrzucamy sparzoną kiełbasę w całości lub pokrojoną w plasterki. Smacznego!



Przepis na Biały barszcz

Składniki:
1 barszcz biały naturalny, 3 cebule,5 jajek,500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, sól,300 ml słodkiej śmietany, czarny pieprz, listki laurowe,ziele angielskie, 3 ząbki czosnku,1 łyżka majeranku.

Przygotowanie zupy Biały barszcz
Cebule obieram i kroję w kostkę. Podsmażam na patelni z 2 łyżkami oleju. Usmażoną wkładam do garnka, listek, ziele i odrobinę soli. Dodaje około 2 litrów wody. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku. Po 40 minutach do garnka z cebulą i kiełbaskami wlewam zakwas. Czekam aż się zagotuje i wyłączam gaz. Dodaję ugotowane ziemniaki razem z wodą, oraz słodka śmietanę. Czosnek, przeciskam przez praskę i łączę z zupą. Dodaję majeranek. Zupę doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem. Obieramy jajka kroimy w ósemki wkładamy na talerza zalewając barszczem. Smacznego !
Nasza oferta to również doskonały i smaczny żurek oraz barszcz biały.
WEJDŹ I ZOBACZ PRZEPIS.

Wysokie standardy produkcji z wykorzystaniem naturalnych surowców sprawiają, że Cukiernia oraz piekarnia Gronpiek oferuje świeże i zdrowe produkty najwyższej jakości, o wysublimowanym smaku, które dzięki systematycznie rozbudowywanej sieci sklepów firmowych są łatwo dostępne dla klientów.
Kunszt naszych piekarzy i cukierników doceniany jest przez naszych konsumentów, wystawiających nam pozytywne opinie.